Wat doet het Rode Kruis in Nederland om het coronavirus te bestrijden?

Vanaf het begin van de uitbraak geeft het Rode Kruis voorlichting over het coronavirus. Het gaat om een nieuw virus waar nog niet alles over duidelijk is. Daarom is het cruciaal dat mensen de juiste informatie krijgen.

We hebben een pagina met tips om het risico op besmetting te verkleinen. Het gaat om simpele dingen zoals regelmatig je handen wassen en afstand houden van anderen. Daarnaast zijn er speciale tips om ouderen en kwetsbaren te helpen. Zij zijn extra vatbaar voor het virus en verdienen onze aandacht.

Het Rode Kruis heeft ook een hulplijn geopend voor kwetsbare mensen. Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kun je contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn (070-4455 888).

Inzet van vrijwilligers

We houden de situatie nauwlettend in de gaten en hebben contact met overheidsinstanties als het RIVM en de GGD. Net als in alle andere noodsituaties zijn we als Rode Kruis bereid en voorbereid om te ondersteunen met getrainde vrijwilligers en met ons oproepnetwerk van ongetrainde vrijwilligers, Ready2Help.

Houd ons liveblog in de gaten voor de laatste updates van onze inzet in Nederland.

Wereldwijd hulpverleners in actie in de strijd tegen het coronavirus

Onze hulpverleners zijn wereldwijd in actie. Deze hulp verschilt per land en regio en bestaat onder andere uit voorlichting geven, verstrekken van hulppakketten aan mensen in quarantaine en het verlenen van psychosociale hulp aan mensen die angstig zijn naar aanleiding van het virus. Verder zijn er teams actief die zich bezig houden met ontsmetting.

Landen waar al een crisis is, zoals in Afrika en het Midden-Oosten, zijn extra kwetsbaar. Vaak is de gezondheidszorg daar al overbelast. Goede voorlichting over hygiëne is daarom cruciaal.

TIP: 20 seconde je handen wassen verkleint het risico op besmetting.